Chickpea-pods-The-Chickpea-Guy

De kikkererwt

De kikkererwt is een peulvrucht (net als bonen en pinda’s) die groeit aan lage struiken met lange geveerde bladeren. De vruchten zitten in behaarde peulen, meestal slechts met twee of drie tegelijk. Ze zijn goed te herkennen aan hun onregelmatige, bobbelige en ietwat gedeukte vorm.

Kikkererwten worden al sinds de oudheid gekweekt in het Nabije Oosten. Vanuit Anatolië, waar deze peulvrucht al meer dan 8000 jaar wordt verbouwd, werd de kikkererwt al snel in het hele Middellandse Zeegebied (noordelijke Afrika, Spanje) verspreid en vond deze ook zijn weg naar India, tegenwoordig bij afstand de grootste producent van kikkererwten ter wereld. Omdat kikkererwten de vruchtbaarheid zouden verhogen werden ze ook geassocieerd met Venus, godin van de liefde. De naam kikkererwt heeft niets van doen met kikkers maar is afgeleid van zijn Latijnse benaming ‘Cicer arietinum’. De beroemde Romeinse redenaar en staatsman Marcus Tullius Cicero had zijn bijnaam zelfs aan de kikkererwt te danken.

Kikkererwten hebben niet alleen een heerlijke nootachtige smaak, ze mogen ook met recht veelzijdig ‘superfood’ genoemd worden. Kikkererwten zijn glutenvrij en boordevol bouwstoffen: 100 gram kikkererwten bevat maar liefst 9,5 gram voedingsvezel (veel meer dan de meeste andere groenten) en 19 gram eiwit. Verder zijn ze bijzonder rijk aan onder meer vitamine B6 (voor een gezonde hersenfunctie en de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine), zink (dat de stofwisseling en het afweersysteem bevordert), ijzer (voor de aanmaak van hemoglobine en zodoende het transport van zuurstof), magnesium (goed voor de elasticiteit van de huid) en proteïnen (van groot belang voor weefselgroei, zuurstoftransport en de bestrijding van infecties). Als meest eiwitrijke peulvrucht – een hongergevoel blijft dan ook lang uit – en de grote hoeveelheid essentiële aminozuren is de kikkererwt uitstekend geschikt als vlees- vervanger en daarom zeer geliefd bij vegetariërs en veganisten.

ToPEA_chickpea-stamp200

Webdesign by LIGHTSIDE

© Photography by FIELDEN FOOD

©Copyright 2021 THE CHICKPEA GUY

ToPEA_chickpea-stamp200

Webdesign by LIGHTSIDE

© Photography by FIELDEN FOOD

©Copyright 2021 THE CHICKPEA GUY